Юристът Б. Харизанов: В Гърция масово конфискуват регистрирани в България коли, удрят собствениците с тежки мита и глоби

Юристът Б. Харизанов: В Гърция масово конфискуват регистрирани в България коли, удрят собствениците с тежки мита и глоби

В развилнялата се икономическа криза в Гърция, както и във всяка друга държава, гърците търсят своя изход, остров – убежище, на който да оцелеят. За мнозина от тях този остров е България. Изводът ми от многократните разговори с клиенти за ситуацията в Гърция е, че икономическата криза е съпътствана от редица непосилно тежки репресивни мерки от страна на различни гръцки държавни органи. Всеки грък, когото питам за ситуацията в страната им, отговаря, че Гърция следва българския сценарий на 90-те.

Съгласих се на този разговор с една основна цел и тя не е да се създаде негатив в българските и гръцки интереси, а да се намери изход в създалата се патова ситуация. И двете страни са членки на Съюза и са длъжни да спазват установените норми. Не трябва да се пречи на гражданите, независимо от коя държава са, да се борят за оцеляването си и да живеят в добросъседски икономически отношения. Уважавам гръцката държава и закони, но както и гърците (в което съм убеден) съм против пълненето на държавната хазна с цената на неуважение към човешките права, гарантирани от ЕС, категоричен е адвокат Б. Харизанов.

– Г-н Харизанов, нека първо очертаем профила на гръцките граждани, чиито коли се конфискуват заради това, че са с български регистрационни табели.
– В Благоевградска област от няколко години се наблюдава сериозно навлизане на гръцки капитали. Идват гръцки бизнесмени, които изнасят бизнеса си от Гърция в България, тъй като в момента страната ни е данъчният рай на Европа. Става дума за дребни и средни предприемачи от Гърция, които предпочитат да работят в нашата страна.
Доскоро Гърция беше за пример страната с най-добре развита средна класа. В момента тази класа е на изчезване. За сметка на това най-богатите станаха още по-богати, а бедните – още по-бедни.

В България гърците регистрират най-често дружества с ограничена отговорност или еднолични такива. Тези дружества са с малко производство, голяма част от тях започват дейността си в момента, наемат или закупуват помещения в община Петрич и областта. Други купуват земи и ги застрояват с предприятия до размерите на малък завод. Една четвърт от гръцките граждани учредяват тези дружества, за да се сдобият с български регистрационни номера на МПС-тата си.

– Защо?
– Данъците и таксите, които трябва да плати в Гърция един собственик на автомобил среден клас – до 2000 куб.см, за да може да управлява колата си, надхвърлят 3-4 пъти данъците и таксите, които той ще плати за същата кола в България. Имам предвид данък, застраховка, технически преглед, винетка. Съгласно поправките в данъчното законодателство на Гърция, от началото на 2013 г. собствениците на автомобили над 1929 куб.см задължително се облагат и по друг параграф. За да управлява такава кола, гъркът трябва да докаже имотното си състояние. Тоест, трябва да докаже на база годишна данъчна декларация, че доходът му позволява да притежава и да управлява този автомобил.

Тук идва въпросът за нарушаването на човешките права на тези хора. Това е така нареченият данък „лукс“, който искаха да въведат и в България, когато хеликоптерите кръжаха и снимаха над богаташките квартали. Този гръцки закон се разпростира и върху собствениците на басейни. За около 60-70 кв. м басейн в Гърция трябва да платиш 2000 евро на година за това, че го притежаваш. А след приемането на закона, какво? Да зарием басейните и да съборим къщите ли? Не е ли това т.нар. „заварено положение“, касаещо доста добросъвестно припечелили през годините бизнесмени?
– Защо гръцката държава, налагайки чрез закони тези данъци, не остави правото на избор на своите граждани, които желаят да карат коли с чужди европейски регистрационни номера, в случая с български?
– В един момент Гърция се усети, че гърците връщат номерата на колите си в техните полицейски управления. Оставят колите си без движение, или ги изнасят в чужбина, не само в България, но и в Македония и Румъния. В Румъния също има сериозно присъствие на гръцки капитали.

Ще цитирам цифри, дадени ми от гръцки граждани. В Гърция данъкът за движението на автомобила се плаща през януари за същата година. До януари 2011 г., когато се плаща данъкът за 2011г., в гръцката полиция има върнати 100 000 гръцки регистрационни табели на коли. През януари 2012г. има върнати 365 000 табели.
Гръцкоговорящ съм, пътувам често в Гърция и съм свидетел на, меко казано, странна медийна кампания. В медиите в Северна Гърция вървят предупреждения в смисъл: „Не регистрирайте колите си в България, защото ще бъдат конфискувани“. Тази кампания насажда страх у хората да не идват в България и да не регистрират тук колите си.

– Каква е процедурата по конфискация на колите?
– Колите се конфискуват от гръцката държавна структура СДОЕ, която се състои от полицаи, митничари и данъчни, които правят проверки по пътищата. Полицаите спират водача, който е гръцки гражданин, а колата му е с български номера. Автомобилът му е български, собственост е на неговата фирма, регистрирана в България, която е член на ЕС. Когато водачът представи своята лична карта, полицаите извикват СДОЕ които са оборудвани с мобилна компютърна техника. На място проверяват дали този водач е подал данъчна декларация в Гърция. Ако се осигурява в Гърция, му конфискуват колата.
Но нали и гърци, и българи, като европейци имаме право да се осигуряваме в която и да е европейска държава. Ако същият закон бъде приет в Германия, където има много гастарбайтери с чужди номера на колите, това ще означава ли, че ще трябва да им конфискуват автомобилите?

– Да, но в случай, че този грък е с временно пребиваване в България, значи той живее повечето време у нас, и по нашите закони е длъжен да регистрира колата си в България. И ако той е направил това, пак ли е виновен?
– Гръцкото законодателство също като нашето гласи, че ако гръцки гражданин има престой в страната повече от половината дни в годината – 183 дни, той трябва да декларира автомобила си по местоживеене в страната. Работата обаче е там, че съгласно тази разпоредба тежестта на доказване, че не е бил в Гърция, пада върху собственика на автомобила. Той трябва да докаже, че не е бил 183 дни в Гърция. Т.е. презюмира се, че е бил. Презумпцията е обърната наопаки. Органът обвинява, а ти доказваш. Да, но имаме свободно придвижване, нямаме паспортен контрол на границата, преминаването ни през граница се отчита в системата само тогава, когато се правят проверки за издирвани лица. Как тогава гръцкият гражданин ще докаже, че не е бил в страната си 183 дни?

В повечето случаи наистина това са бизнесмени, които развиват бизнеса си в България. По-голямата част от тях придобиват документи за временно пребиваване в страната ни, тъй като законът казва, че управител на фирма може да се сдобие с правата на временно пребиваващ. Но дори удостоверявайки, че те са временно пребиваващи в България, и в този смисъл се ползват с повечето права на български граждани, на тях отново им се отнема автомобилът и отново с мотива, че се осигуряват и в РГърция.

– Подобна практика има и в съседна Македония?
– Да, но да не забравяме, че Македония е трета страна и разпоредбите на ЕС нямат сила за тази държава на този етап от предприсъединителните си договорки.

– Вашите опоненти биха ви казали, че гръцката държава по този начин защитава икономическите си интереси?
– Когато гръцката държава трябваше да защитава икономическите си интереси чрез придържане към една стриктна фискална политика, не го правеше, а раздаваше поголовно пари и кредити. И сега, когато държавните каси за празни, под натиска на ЕС Гърция започва да мародерства собствения си народ, за да напълни касите. Да, но това става основна причина гражданите да търсят спасение в други държави.

– Какво, според Вас, трябва да направи в случая българската държава?
– Според мен Министерството на външните работи незабавно трябва да изпрати нота до гръцкото консулство в България, с която да иска отговор на въпроса защо временно пребиваващи в България гърци , които са изрядни данъкоплатци в страната ни, им се отнемат автомобили на основание един безпочвено рязък закон, лишаващ гражданите от защита. Това да стане час по-скоро, по официален начин, защото забелязвам сред клиентите си, че страхът, насаждан от медийната кампания против колите с българска регистрация, дават своите резултати, и гърците са уплашени. Тези, които идват да правят бизнес в България, вече избягват да регистрират автомобилите си тук.

– Имат ли санкционираните гърци някаква възможност да обжалват конфискациите на автомобилите си?
– Да, имат такава възможност, но нямам статистическа информация относно заведените дела в Страсбург. Да не пропускаме факта, че едно подобно дело би струвало на гражданина сериозни адвокатски хонорари, такси, разходи. Но не съм сигурен, че ще има ефект, дори да има заведени подобни дела. Ето защо смятам така.
Когато грък закупи кола нов внос, независимо от коя държава – член на ЕС, той плаща мито. Нещо, което в България отпадна още през 2007г., защото сме член на ЕС и пазарът ни е единен. В Гърция обаче тази практика продължава. Затова всяка година има наказателна процедура и ЕС глобява Гърция за това, че налага мита върху новия внос на автомобили от страни членки на Евро съюза. Но гръцката държава е изчислила, че приходите от тези мита надхвърлят многократно глобата, която Гърция заплаща на ЕС. Затова продължава тази порочна практика.

– Имате ли клиенти, чиито номера на колите са свалени от гръцки полицаи за дребни нарушения в Гърция?
– Българи, нарушили гръцкия Кодекс за движение по пътищата (К.О.К.), само за няколко минути се разделят с номерата на колите си. Нека отбележим обаче, че регистрационните табели са собственост на българската държава, и нито един гръцки полицай няма право да се разпорежда с тази чужда собственост. Това важи и за шофьорските книжки, които са документи, собственост на нашата държава. Отнемайки регистрационните табели или свидетелството за правоуправление на нарушителя, гръцкият орган го лишава от възможността да потърси правна защита, дори да отиде до банкомат да изтегли пари за глобата си, ако щете и от възможността му да посети болнично заведение по спешност. Нашата държава би трябвало да реагира по дипломатически начин и срещу отнемането на номера на автомобили и лични документи.